Филми, които си струват

Находки, които си струва да се гледат

Игра на кодове

Игра на кодове, The Imitation Game - филми, трейлъри, снимки - Cinefish.bg

Една от най-великите истории на нашето време започва в мрачните дни на Втората световна война. Алън Тюринг е брилянтен математик от Кеймбридж, вербуван от британската армия, за да разбие нацистките кодове.
Работата му начело на екип от непригодни гении не само съкращава войната, но и развива технологиите до степента, в която могат да бъдат изобретени компютрите. За което обаче Тюринг плаща сурова цена.
В Кеймбридж младият Тюринг бързо се доказва като новатор в мисленето с теориите си за потенциала на изчислителните машини. Когато войната между Великобритания и Германия е обявена, теориите му се доказват в практиката.
Тюринг лесно минава теста, който го прави член на свръхсекретна група, на която е възложено да декодира критичните немски морски комуникации. За изненада на командващите офицери, познания по темата притежава и младата дама Джоан Кларк. Тюринг и Кларк бързо се сприятеляват и скоро се сгодяват.
Игра на кодове” е прекрасен филм. След впечатляваща обиколка на 50 фестивала само в рамките на 4 месеца, той ще се срещне с публиката буквално в цял свят. Благодарение на популярността на актьора в главната роля, милиони хора ще го видят и ще научат много повече за това кой е Алън Тюринг. Режисьор, сценарист, продуценти и целият творчески екип, създал този филм, са истински щастливци, защото реализират своята идея – да реабилитират една изключителна личност в очите на човечеството по възможно най-запомнящия се начин, чрез киното.

Теория на всичко

Награди и номинации: 1 награда (Еди Редмейн) и 4 номинации за “Оскар” 2015 г.
2 награди (Еди Редмейн и музика – Йохан Йохансон) и 2 номинации за Златен глобус 2015 г.
3 награди (Еди Редмейн, сценарий – Антъни Маккартън и награда за най-добър британски филм) и 7 номинации за BAFTA 2015 г.

Филм за отношенията между известния физик проф. Стивън Хокинг (с тежко увреждане от амиотрофична латерална склероза) и жена му.

Физикът и космолог изуми света със своята борбеност и сила на духа. Докато защитава своята докторантура в Оксфордския университет, 21-годишният Хокинг е диагностициран с тежкото заболяване, а лекарите са убедени, че му остават не повече от 1-2 години живот.
Днес Хокинг е на 72 години, а неговите теории, публикации и книги са основоположни в космологията и физиката.

„Теорията на всичко“ е базиран на мемоарите “Travelling to Infinity: My Life with Stephen” (2008) на първата съпруга на Стивън Хокинг – Джейн. Нейният разказ за борбата срещу болестта, усилията за създаване на семейство и живота с гений, затворен в нездраво тяло, е разтърсваща история за силата на духа и желанието за борба.

Актьорите Еди Редмейн и Фелисити Джоунс, които се превъплъщават брилянтно в ролите на Стивън и Джейн Хокинг, са спрягани за номинации за “Оскар”, кинокритиците са във възторг от лентата, а пресъздаването на тежката съдба на гения получава повече от хвалебствени коментари.

32-годишният британец Еди Редмейн, носител на “Тони”, прекарва шест месеца във физическа и психическа подготовка за образа на Хокинг. Той разговаря със семейството на учения, изучава физическите измерения на заболяването, а самия снимачен процес прекарва в инвалидна количка, мърдайки само малки мускулчета на своето лице – емоциите си пресъздава с поглед.
Редмейн е и близък приятел на английския актьор Бенедикт Къмбърбач (“Хобит: Битката на петте армии”), изиграл за първи път Хокинг на екран – в телевизионния филм “Хокинг” на BBC от 2004 г.

Пустинно цвете

Филмът „Пустинно цвете / Desert Flower (2009)“ е екранизация по едноименния бестселър на Варис Дирие – автобиография на сомалийска номадка обрязана на 5-годишна възраст, продадена на мъжа си на 13, станала американски супермодел. Тя не е първата тъмнокожа красавица с подобна шеметна кариера, но е първата жена, която публично осъжда обрязването на жените. Назначена е за говорителка в ООН и създава фондация, за борба с този варварски обичай.

Оъгъст Ръш

Филм, разказващ историята на млад ирландски китарист и виолончелистката Лейла, които се запознават и след една страсна нощ са принудени да се разделят.
Въпрки че не успяват да продължат живота си заедно, двамата създават нещо, което не са си представяли или очаквали. Притисната от влиянието на баща си, Лейла е задължена да изостави детето си.
Останал сирак, Огъст е принуден да се издържа сам като уличен музикант в Ню Йорк. Малкият Огъст е посветил живота си да се свързва с хората чрез звуците на музиката, която свири. На улицата среща доброжелателен музикант, който започва да се крижи за него и да доразвива таланта му.
Попадайки на малка информация за изгубените си родители, Огъст решава да създаде музика, която да достигне само и единствено до тях и по този начин да разкрие истината за мистериозното си минало.

В какво се превръщат мечтите

Историята започва, когато всеотдайният съпруг Крис Нилсен (Робин Уилямс) губи двете си деца в катастрофа по-път към училището им. Години по-късно, докато се прибира към вкъщи той попада на катастрофа, в която шофьорът е заклещен в колата си и не може да излезе. В опитът си да помогне Крис Нилсен бива блъснат от друга кола, която не успява да спре навреме. След този инцидент жена му Ани Колинс-Нилсен (Анабела Шиора) вече е в нервна криза и решава да се самоубие защото смята, че животът и не може да продължи така. През това време мъжът й се намира в РАЯ и научава повече за живота и за житейският опит. Там той среща двама напълно непознати, които се опитват да му помогнат. Единият е Албърт Левис (Куба Гудинг Мл.) неговият “лекар”, койтое негов ангел хранител и в последствие се оказва че… Момичето което се опитва да му помогне е приятелка на Албърт, която трябва да го забавлява през останалото време в което той отсъства но в последствие тя се оказва… През това време жената на Крис Нилсен се самоубива от мъка по-тях, но тя не може да отиде в РАЯ защото той е свещено място в което няма място за хората посегнали на живота си защото това е един от най-големите грехове съществували някога на света. Ани Нилсен отива в АДА но дали ще успее Крис Нилсен да я измъкне оттам? Гледайте и ще разберете! Това е един наистина заинтригуващ филм изпълнен с драма, лек привкус на смях и огромна доза ЛЮБОВ.
Във впечатляващите анимации има и българска връзка.

Wunderkinder

1941ый год. В Украине живут одаренные и известные дети, скрипач Абраша и пианистка Лариса, приглашённые в Карнеги-Холл и даже игравшие перед Сталиным. Юная Ханна, дочь немецкого пивовара, слышавшая их на концерте, хочет играть с ними, но встречает отказ и только финансовые пожертвования родителям ребят-евреев обеспечивают возможность совместных занятий, во время которых дети всё-таки обретают в лице немки нового друга. После неожиданного вторжения Германии в Советский Союз и начала депортаций, родители Абраши и Ларисы прячутся в немецкой семье, а отец Ханны пытается спасти их от СС.
В главната роля -Елин Колев – виртуозен млад цигулар с български произход.

Коментари: