Болоня 16-24.06.2018 Ден 3

Започва и нашето обучение. Настанихме се в удобна зала в кръг с екрани от две страни, за да е удобно на всички да виждат.  Имаме нови попълнения – от Чехия, Гърция и две колежки от Румъния.

Първа задача – да напишем няколко неща за себе еси, които са верни и едно, което не е вярно, след което започнахме да се питаме едни други и по този начин се опознавахме.

Втора задача – представяне. Всеки каза как се казва, откъде идва, на какви ученици преподава и какво.

Трета задача – какви са нашите очаквания за курса.

След запознаване с програмата по време на почивката се възползвах да почерпя колегите с български бонбони, които носех. Други колеги също носеха. Дадох на нашия обучител Франческо брошурите с информация, които ми подготвиха от училище и картичките от Добрич. Оказа се, че е бил на обмет в Добрич в международния колеж на обмен и ми благодари на български език :). За да не забравя си предадох документите за подписи и печати на помощничката – Франческа.

Започна и практическото обучение. Запознахме се с четири приложения за Android, след което трябваше по групи да направим кратък проект.

Приключихме към 16:30 след което имахме свободно време за разходка. Оформи се балканска група +Маке. Разбирахме се някак си, макарче думите ми на английски бързо свършват. Посетихме информационния център, от където си взехме карти. Болоня през седмицата не е същата. Улиците вече са разрешени за коли и няма улични артисти. Опитахме се с Маке да покажем 7-те тайни на Болоня на останалите, защото те дойдоха по-късно и пропуснаха разходката. Оказа се, че не е лесно и видяха само 3 от тях. За сметка на това влязохме в Салаборса – обществено място за четене на книги и провеждане на събития. Представлява голяма сграда на три етажа, а под нея има археологически разкопки – твърде малко и задушно пространство, но все пак видяхме и него.

Разходихме се отново по улица Замбони – университетската улица.

Проявих интерес към нещо, наречено Параклис Света Богородица на Българите. За мен това се оказа 8-та тайна на Болоня. Не е ясно дали известният лектор по право от средновековието е потомък на Кубратовите българи или потомък на ученици на Кирил и Методий, които били изпратени тук като роби, но се предполага, че част от тях са били пощадени в манастири. Четох доста вечерта и това явно е загадка и за самата Болоня. Едно е ясно – Булгаро е бил известен лектор юрист, наричан Златоуст, починал през 1166, а параклисът на фамилията му е туристическа атракция, която е била разрушена частично при бомбардировки и възстановена. Прочетете още тук.

Оказва се, че Болонският университет е положил началото си около площат Архигинасио, а по-късно се е преместил в района на ул. Замбони.  Утре ще имаме малко свободно време, ако няма желаещ ще се пробвам да намеря мястото сама и да разгледам. За това прочетох тук.

На вечеря се разпитвахме как се отчита проекта в различните държави. Колежките от Румъния (които междудругото са от детска градина с 1000 дица !!!) пишат всяка вечер за самия курс в блог на детската градина, а колежката от Гърция трябва да се отчете с доклад на английски език.

Болоня 16-24.06.2018 Ден 2

Болоня 16-24.06.2018 Ден 2

17.06.2018 На другата сутрин отново проучвах какво са ни написали домакините. Дадоха ни карти за градския транспорт, но така и не разбрах откъде се хващат автобусите. Заразглеждах отново картата. Намерих магазинче и реших да изляза да го намеря. В този район имаше доста рисунки по стените на блокчетата /снимки/ read more…

Болоня 16-24.06.2018 Ден 1

Болоня 16-24.06.2018 Ден 1

Все се каня да съм съвестен блогър и да си описвам преживяванията на време, за да не си ги забравям и все не остава време или не се наканвам.

Този пък се каня да си опиша преживяванията, наивно, по бай Ганьовски, че то така си тръгна уж не съвсем насериозно, защото имам слаб според моите разбирания английски, а тръгвам съвсем сама.

read more…

Коментари: