18.06.2018 Ден 3

Започва и нашето обучение. Настанихме се в удобна зала в кръг с екрани от две страни, за да е удобно на всички да виждат.  Имаме нови попълнения – от Чехия (учителка по английски език), Гърция (учителка по немски език) и две колежки от Румъния (учителки в детска градина).

По време на почивката се възползвах да почерпя колегите с български бонбони, които носех. Други колеги също носеха. Дадох на нашия обучител Франческо брошурите с информация, които ми подготвиха от училище и картички от Добрич. Оказа се, че е бил в Добрич в международния колеж на обмен и ми благодари на български език :).

Приключихме към 16:30 след което имахме свободно време за разходка. Оформи се балканска група +Маке. Разбирахме се някак си, макарче думите ми на английски бързо свършват. Посетихме информационния център, от където си взехме карти. Болоня през седмицата не е същата. Улиците вече са разрешени за коли и няма улични артисти. Опитахме се с Маке да покажем 7-те тайни на Болоня на останалите, защото те дойдоха по-късно и пропуснаха разходката. Оказа се, че не е лесно и видяха само 3 от тях. За сметка на това влязохме в Салаборса – обществено място за четене на книги и провеждане на събития. Представлява голяма сграда на три етажа, а под нея има археологически разкопки – твърде малко и задушно пространство, но все пак видяхме и него./снимки/

Разходихме се отново по улица Замбони – университетската улица.

Проявих интерес към нещо, наречено Параклис Света Богородица на Българите. За мен това се оказа 8-та тайна на Болоня. Не е ясно дали известният лектор по право от средновековието е потомък на Кубратовите българи или потомък на ученици на Кирил и Методий, които били изпратени тук като роби, но се предполага, че част от тях са били пощадени в манастири. Четох доста вечерта и това явно е загадка и за самата Болоня. Едно е ясно – Булгаро е бил известен лектор юрист, наричан Златоуст, починал през 1166, а параклисът на фамилията му е туристическа атракция, която е била разрушена частично при бомбардировки и възстановена. Прочетете още тук.

Оказва се, че Болонският университет е положил началото си около площат Архигинасио, а по-късно се е преместил в района на ул. Замбони.  Утре ще имаме малко свободно време, ако няма желаещ ще се пробвам да намеря мястото сама и да разгледам.

На вечеря се разпитвахме как се отчита проекта в различните държави. Колежките от Румъния (които междудругото са от детска градина с 1000 деца !!!) пишат всяка вечер за самия курс в блог на детската градина, а колежката от Гърция трябва да се отчете с доклад на английски език.

Между другото, отказвам се да си оправям леглото вече – все ми го оправят след мен. Явно не се справям добре. Освен това подреждат и/или сменят всички хавлии всеки ден. Странно…

Проследете и следващия ден