Нова лятна киноофанзива

Филми, които си струва да бъдат гледани.

Чернобил

Минисериалът разказва историята на инцидента в ядрената електроцентрала в Чернобил от 1986-а и смелите мъже и жени, които пожертваха себе си, за да спасят Европа от ужасяваща катастрофа.

СЕРИАЛЪТ Е ПЪЛЕН С ИСТОРИЧЕСКИ ФАКТИ И ДАВА ДЕТАЙЛЕН ОТГОВОР НА ВСИЧКИ ВЪПРОСИ ПОКРАЙ АВАРИЯТА В ЧЕРНОБИЛ:

от това, как работят атомните електроцентрали, до това, какво е довело до това бедствие. За българската публика сериалът ще е още по-интересен, защото част от зрителите са гледали събитията през 1986, така да се каже, от първия ред, а за по-младите историята е изяснена без премълчани събития, веднъж и завинаги.

 П.П: По време на филма се наложи да обясняваме на дъщеря ни защо това или онова е било така през социализма. Имаше и много химична информация с образователен ефект.

Изворът на жените

Попаднах случайно на инофрамция за режисьора Раду Михаеляну и ми стана интересен. Със сигурност ще гледаме още негови филми, защото този беше различен и интригуващ.
Авторът влиза в арабския свят с “Изворът на жените” –  история за два основни проблема в Африка и част от Ориента: сушата и еманципацията. Водата не достига, няма права за жените и проблемът не е от вчера. Толерантният автор не издига плакат срещу Корана и мъжете, а снима послание в забавна форма с хумор и автентични изпълнения на музика и танци. Филмът е карта за мястото на жените по принцип, в частност на мюсюлманските и модернизацията  е метафорична. Съпътстващи теми са връзката между грамотност и религия, равенството между половете и свободният избор в брака и любовта. Изведени от мястото на действие, въпросите засягат и останалия свят, но официалната политика в арабския ги издига по-видимо и широко.

П.П: Дали изборът на жените е водата? Ще разберете чак накрая.

Трагикомедия.

Влакът на живота 1998

Това всъщност е първия филм на Раду Михаеляну. Наистина много лъха на Горан Брегович, но чак след като го изгледахме, видях че той е композирал музиката. Абе имат атмосфера филмите на този режисьор и музика и танци и много народи. И уж един такъв комичен и накрая храс! Сериозни теми, представени по лек и приятен за гледане начин.

Критиците във Венеция, Сао Паулу и Берлин са въодушевени, както и публиката, навсякъде, където е показван този филм.

Суровото лято на 1941 г. Еврейската община на малко румънско село започва да изгражда истински влак и да избяга с него от нацистите в Палестина. Евреите подхождат серизно и деловито – цялото село събира средства за влака, учат немски и репетират ролите на подтисниците си…


Якоб лъжеца 1999 , Момчето с раираната пижама 2008 – все фашистко-еврейска тема


Суфражетка 2015 – борбата на жените в Англия за правото да гласуват

Дописвам следващите тук.

Коментари: