Сагата НВО по дигитални компетентности за 10 клас

Годината е 2016, някъде пролетта. Изпратиха ни на съвещание/обучение в София, във връзка с пробното НВО за дигитални компетентности за 10 клас. Обясниха ни как ще става цялата работа и много колеги веднага посочиха проблеми, които биха възникнали. Но не бяха ни извикали за това, а да ни кажат какво са подготвили. Питайки каква е целта, ни се отговори, че е за да се повдигне авторитета на предмета. МОЛЯ?
Да обясня за тези, които не са запознати как стоят нещата с обучението по ИТ и как се предвижда да стоят. В момента в задължителната подготовка най-масово се изучава ИТ от 5 до 7 клас в СУ и в 8-10 клас в гимназиалния етап по 1 час седмично. От 5 до 7 клас в програмата се редуват Paint, Word, Excel, PowerPoint и в някои случаи децата изобщо не разбират в коят програма се намират. В други случаи пък часовете биват взимани за математика да речем, защото преподавателя е един и същ, а математиката разбира се е много важна и може да се вземат часове от незначителен предмет като ИТ. Да добавим, че част от преподавателите в този етап на обучение са преквалифицирани от други предмети за максимум 6 месеца. За това време е възможно да са понаучили туй-онуй, но някои сами са ми споделя, че не им е конфортно. Причината почти винаги е била – запазване на работата.
В 8 клас повечето деца попадат в друго училище и нивото им на знания е шарено. Вече трябва да знаят за абсолютен и относителен адрес в Excel, да са използвали функция IF, а ние да градим нагоре. За разкош, обучението в 8 клас прави дупка в надграждането на Office пакета. Просто опипваме почвата кой накъде е.
В 9 клас надграждаме каквото е по порграма, а в 10-ти клас се занимаваме с БД.
Но да се върнем на НВО-то. Та изслушахме ние какво са ни подготвили. Каза ни се , че децата ще получат сертификати, ако издържат с 50% изпита, предложи ни се да им пишем текуща оценка – все лостове за мотивация на учениците.
Така си проведохме НВО-то миналата година пробно с две определени от МОН паралелки. Децата се ентусиазираха как ще получат сертификати – питаха през ден. Колежките запретнахме ръкави – да проверяваме Модул 2 в кратките зададени ни срокове. Децата питаха ли питаха. И така до есента, когато всъщност дойдоха резултатите. А който учител е решил да пише текуща оценка – да си я е измислил от лични впечатления. Каквото било- било.
Година 2017 – нямам 10 клас. Нооо нали сме колеги, 150 работи как се проверяват за 2-3 дни? Разпределяме си ги по равно. За да проведем НВО в целия випуск се наложи да нарушим учебния процес, да ни уфкат колегите, които са набедени за квестори, да се вайкат децата с хилятите проблеми в системата на МОН за провеждане на изпита. Наложи се да се правят допълнителни сесии заради възникналите проблеми със сайта (за който вероятно са платени доста средства, предвидени за приоритетното ни БГ образование) – още уфкания и вайкания. В резултат първоначално обявените дни за оценяване се изместиха (Хора! Ние си имаме и друга работа и сме си планирали куп други ангажименти!).
В крайна сметка се започна с великото прверяване. Имах само един свободен следобед за всички работи – общо над 50 (допълвам и в друго училище). На съвещанието ни бяха казали, че работите се проверяват за минута -две. Да бе, да! Така е! Ако решиш да не гледаш решенията! Изпратиха ни предварително ресурсни три Excel-ски таблици, и два Word-овски файла. По тях били задачите в Модул 2.
1. Едната Excel-ска задача е от миналата година и всички я знаят.
2. Другите две Excel-ски задачи са сходни, но в едната незнайно защо таблицата е сортирана по нужния в задачата критерий. И в двете таблици има някакви обединени клетки долу, които са по-скоро грешка на съставителя, но може да създаде ненужни проблеми.
3. Двата Word-овски файла се отнасят за създаване на презентация от 5 слайда, което изобщо не може да се равнява по сложност на задачите, описани в т. 2. На настоящия списък.
Реших аз Excel-ските задачи, че да знам какво да проверявам като резултати. Чак на 20-тата работа се усетих, че всъщност децата не са работили само с тези два варианта. На всичко отгоре над тяхното решение получаваме условие на задача, която не винаги отговаря на решението. Рекох си – Боже! Ощетила съм децата! Оказа се че трябва за всяка проверявана работа да тегля файл, да решавам задачата и провеявам дали отговорите са верни. За решаването на задачата се изисква сортиране, филтриране, COUNTIF, VLOOKUP, SUM и една формула. И всичко това за минута-две? Да бе, да…
Ще речете – не мрънкайте бе хора, нали ви плащат? Искам да подчертая, че целия този труд е безвъзмезден. Още по-голям проблем ще възникне след 1-2 години с влизането в сила на новия закон с нови учебни програми, когато в горен курс часовете по Информатика отпадат, а часовете по ИТ намаляват още. Преподавателите по ИТ ще намалеят до санитарния минимум. Със сигурност за колегите, които ще оцелеят е нужно или да се намали норматива или да се заплаща някак, защото иначе е просто подигравка.
Изводи – нито задачите са равностойни, че да оценят знанията и уменията на учениците справедливо, нито оцняването може да е като хората, заради изначално сбърканите дадености. В крайна сметка те ни лъжат, че порганизират свестен ипит, ние ги лъжем че проверяваме стриктно. Кому е нужна цялото това надлъгване в края учебната година?
Май няма абсолютно никакъв смисъл да си вгорчаваме живота и да агитираме децата да се явяват на НВО по дигитални компетентности догодина.
Ако вдигнем глави от злободневните си проблеми (а май целта е да не можем да ги вдигаме), бихме задали по-тежки въпроси срещу грандиозните лозунги и бихме могли и сами да си отговорим: Образованието е приоритет! Повече пари за образование! Технологиите да се използват все повече в училище! Как в училищата се осигурява използването на технологиите? (1. Техниката тежи на общия бюджет на училището, който често едва се скърпва и за заплати; 2. Очакванията всички учители да са технологично грамотни скоро все още няма да е реалност.) Къде точно отиват средствата за образование? (Не за осъществяващите дейност и оценителите от най-ниско ниво, а за бъгави и недобре преценени сайтове (да включим тук и сайта на Твоят час), вероятно и много хонорари за тези които са замислили пъклеиня план за НВО.) НВО ли ще даде авторитет на ИТ? (След като почти ще липсва там, където се провежда самото НВО. Малко несътветствие. Не го ли виждате?) По-добре това недоразумение, наречено НВо, изобщо да не се случва, ако не е измислено както трябва – кой и как ще го провежда, кой и защо? ще го оценява, има ли смисъл.

Не! Колкото и да търкам клавиатурата, едва ли ще се отмени НВО-то. Напротив, предстоят ни още изпитания на това до колко сме съвестни оценители или ще отделяме по 1-2 минути на работа. Не забравяйте, че предстоят НВо-та в края на 10 клас по всичко. Щем, не щем – ще тежи на учителските плещи. Може би този интелектуален фитнес и изпитание (поради естеството на работа) на изтънялата ни нервна система ще направи „още по-привлекателна“ учителската професия, отколкото е в момента.
Наскоро водих курс по програма младежка заетост. Към края младежите се отпуснаха и казват – ние си мислехме „Кой знае каква откачена учителка ще ни се пасне, те всички са такива.“ Не са далеч от истината. Нормалните бягат.

Коментари: