Създайте си бързо и лесно портфолио

Темата как да си създадем портфолио ще става все по-актуална с наближаването на края на четиригодишния атестационен период на учителите, когато всеки един трябва да разполага с такова.

Вариантите са за хартиено портфолио, за електронно, под формата на подредени и файлове в папки или публично електронно в сайт.

Голяма част от преподавателите все още не могат сами да си изработват сайтове, но не е и нужно, защото в интернет има доста възможности за направата на портфолио и без кой знае какви умения.

Самото съдържание на портфолиото е доста разнообразно – добре е да се представят както образование, квалификация, така и методи на работа и добри практики. Всичко, което може да представи учителя в най-добра светлина. Това може да стане с изображения и видеа.

Един от сайтовете, с който се работи лесно и е специално за създаване на портфолио е https://pathbrite.com

Входът може да стане и чрез Facebook или Google Drive акаунт, а веднага след входа ни подканя бутон за създаване. Преминаваме през задаване име на портфолиото.

1  2 3

Следва творческата работа – да създадем нашето портфолио по собствен вкус. Вдясно са видовете обекти, които можем да вмъкване в портфолиото – изображение, текст, видео, документ, връзки, други (Директно към ресурси от други сайтове. За съжаление някои от тях все още не са активирани.). Всички качени файлове и ресурси се събират в MyPathbride Library. В бутона с моливчето – Styles & Settings са налични Layout -и  – за разполагане на елементите и ресурсите в портфолиото, Теми, Цветове за категориите. В секция Portfolio Settings можем да изберем дали е публично или частно портфолиото, дали да има коментари и дали да са достъпни бутони за сваляне на ресурс. Могат да се добавят няколко различни варианта за контакт – поща, pinterest, LincedIn, Skype, Facebook, Twitter, YouTube и други.

4 5

Най-накрая в горния десен ъгъл можете да види бутон Share за споделяне. Можете да копирате линка или да го изпратите по имейл, както и се появяват и други възможности за споделяне и вграждане.

7

Така бързо и лесно можете да се сдобиете с електронно портфолио без много усилия и предварителни умения.

При въпроси и препоръки пишете под публикацията, за да може отговорите да са публични за всички нуждаещи се.

Коментари: