Първият поход на вдъхновителите в Добрич бе на 31.11.2013 г.

Съорганизатори – ТО на НТС гр. Добрич и “Аз мога тук и сега”.

Под формата на семинар походът се провежда в IV град в страната и е насочен към ученици от 8 до 12 клас и учители с интерес към информационните технологии и визуалните изкуства. Лекциите бяха за дизайн, предприемачество, креативност, програмиране, бизнес планиране и др. Лекции е силно казано, защото гостите разказваха за своя живот от ученическата скамейка, през студентството до работата им в различни фирми, за естеството им на работа в момента. Те са собственици или работят във водещи фирми в ИТ бизнеса в България.

Присъстваха ученици и учители от 10 училища в гр. Добрич. Специално бяха дошли и от Каварна и с. Оброчище, МГ Варна, настоящи студенти- бивши ученици от Добрич, научили за събитието, родители- останали да погледат.

Поход на вдъхновителите IV мисия Добрич. Не, това не е заглавие на екшън сериал. Това бе едно вълнуващо събитие, което се състоя на 30.11.2013г. в ресторанта на хотел България. Под формата на семинар походът се провежда в IV град в страната и е насочен към ученици от 8 до 12 клас и учители с интерес към информационните технологии и визуалните изкуства. Лекциите бяха за дизайн, предприемачество, креативност, програмиране, бизнес планиране и др.  Лекции е силно казано, защото гостите разказваха за своя живот от ученическата скамейка, през студентството до работата им в различни фирми, за естеството им на работа в момента. Те са собственици или работят във водещи фирми в ИТ бизнеса в България: Кристалин Чавдаров(kiwi design), Жюстин Томс(ABC Design&Communication), Деян Чепишев(Superhosting.bg), Атанас Теодосиев ( Studio X Creative ), Минко Лазаров(Ойрошпед), Катя Тодорова, Емо Лесов, Ивелина Манова ( Ad Academy ), Ставри Георгиев(възпитаник на ЕГ Добрич и „Аз мога тук и сега“, настоящ стажант в kiwi design), Руслан Летейски(ученик във Варна), Калин Илиев(Wonderswamp), Дарин Маджаров(ucha.se), Добрил Досев(Dossev&Co), Виктор Захов(neg.bg), Симион Патеев(PlanW). Още много лектори искаха да дойдат и да говорят вдъхновяващо пред учениците и учителите в Добрич, но неотложни ангажименти отмениха тяхното присъствие. Сред предварително спряганите лектори бе и името на Светлин Наков. А Стелиян Кирчев(tuning.bg) от Добрич беше записал видео разговор. Освен по темите от ИТ бизнеса стана въпрос и за общата им мисия, за която Кристалин Чавдаров взе преди седмици специална награда от експертния съвет на Бг Сайт(bgsite.org), а именно състезанието и академията “Аз мога тук и сега”(az-moga.bg). Ставри и Руслан разказаха за това какво е преживяването там, какво е различното и полезното.

Присъстваха ученици и учители от 10 училища в гр. Добрич. Специално бяха дошли и от Каварна и с. Оброчище, МГ Варна, настоящи студенти- бивши ученици от Добрич, научили за събитието, родители- останали да погледат. Най- масовата част бяха ученици от ЕГ Добрич(участник във всичките 5 събития на „Аз мога тук и сега“ – 3 състезания и 2 академии, като във всички издания сме имали победители). Почивките бяха малко, но 170- те места бяха пълни през цялото време.

Голяма част от участниците се мотивираха да работят повече за своето развитие, да се самообучават, да участват в състезания, получиха ценни съвети как да успеят с нещото, което обичат да правят, други пък получиха шанс за развитие. Гостите раздадоха награди на по- активните участници. Един от организаторите на събитието Мария Кирилова- учител в ЕГ Добрич, получи топка като символ за подаване на инициативата и към други колеги, които да вдъхновяват своите ученици и да стимулират интереса и инициативността в тях.

Мненията на ученици след изминалия дълъг, уморителен съботен ден: „Супер!”, „Страхотно беше!”, „Extra!”, “Вдъхновяващо!” , „Страхотно преживяване!”, „Смятам, че ми беше от полза и реално умеят да повлияват и вдъхновяват тези хора, защото аз не тръгнах с много голямо желание, но когато трябваше да си ходим сякаш исках да мога да остана и да поговоря с някой от тях и да ги разпитам, да ми предадат някой житейски урок от пътя, по който са минали и трудностите, които са преодолели.”

Учител: „Пълната зала в края на деня е доказателство,че:  интересът е голям; беше интересно за присъстващите, следователно- събитието е било на ниво!”
Родител:  „Мисля, че успяха да спечелят младите хора, да ги направят съпричастни към предприемачеството, да ги накарат да мислят за бъдещото си развитие. Дадоха на децата пример, че нещата могат да се случват тук и сега /в България/, независимо от условията. Заредиха ги с оптимизъм, което е много похвално.”

А препоръките са единствено в положителна посока: не стигна времето; запознаване с още реални програми за работа в сферата на ИТ; да се разшири диапазона на лекциите и лекторите.

Ето какво каза и Катя Тодорова – част от екипа на „Аз мога – тук и сега“: Като всяко една от инициативите, които организираме, така и „Походът на вдъхновителите“ в гр. Добрич беше една невероятна емоция за всички. За целия ни екип най-голямата мотивация е да даваме и споделяме знанията и уменията си с учениците и учителите. Вярваме, че това е правилния начин бизнеса да обърне поглед и да подаде ръка на образованието. Още по-надъхващото е, че успяваме да привлечем и много нови лица в каузата на „Аз мога – тук и сега“. Радваме се, че част от тях – Емо Лесов, Ивелина Манова, Виктор Захов, Симион Патеев, Деян Чепишев, Минко Лазаров и Атанас Теодосиев, освен че повярваха, с голяма емоция и пропътуваха целия път до Добрич, за да разкажат личната си история и формула за успех пред учениците и учителите . Правим всичко с много любов и това си личи! Радваме се, че и учениците и учителите от Добрич, които прекараха цялата събота с нас, го усетиха и оцениха. Най-големите награди за нас са: 1. Да сме успели да накараме, ако не всички – то поне по-голямата част от участниците, да повярват, че могат „тук и сега“. Вярваме, че успяхме! 2. Да покажем, че вярващите в себе си хора, позитивните, можещите „тук и сега“ могат да бъдат успешни, щастливи и да поддържат стандарта, който желаят и в България. За това също вярваме, че сме успели, а резултатите ще оценим след няколко години както ние, така и цялата икономика на България! Още веднъж, от името и на колегите, благодарим на всички, че инвестираха времето си за нещо полезно, вдъхновяващо и да ни покажат колко много можещи и знаещи „тук и сега“ ученици и учители има в гр. Добрич! Очакваме ви на състезанието и SUPERлятната Академия „Аз мога – тук и сега“!
Семинарът бе абсолютно безплатен за участниците. Информация за неговото осъществяване бе разпространена от РИО гр. Добрич(riodobrich.ucoz.org). Стана факт и с подкрепата на ТО на НТС гр. Добрич(ntsdobrich.net). Лекторите бяха настанени в Хана на Етнографския комплекс, а минавайки през калдъръмената уличка я припознаха от сайта на Михаел Михалев(old-dobrich.com)– възпитаник на ЕГ Добрич и „Аз мога тук и сега“, спечелил втора награда на БГ Сайт 2013 за Млади уеб таланти. Признаха си, че града ни се е оказал златна мина за уеб. Получи се едно прекрасно събитие, за което дълго време ще се говори. Със сигурност към него имаше голям интерес и би могло да се повтори и то в още по- голям мащаб. Търсят се съмишленици, които да подкрепят инициативата, защото полза от него има бъдещето.

В събота на 17.03.2018 в Младежки дом за втори път се проведе Походът на вдъхновителите. Предишният се състоя преди 5 години.

В хубавия съботен ден и многото събития съвпадащи с похода дойдоха едни от най-пълноценните ученици, заинтересовани за своето бъдеще, голяма част от които от ЕГ.
Походът всъщност е разкази на хора от бизнеса, които разкриват своя житейски път, своя опит за това да бъдат успешни. От седемте гости чухме най-важните съвети, които биха могли да ни помогнат в нашето израстване.

На този поход „паднаха“ и 11 стипендии за ученици, ако те решат да участват на състезанието Аз мога тук и сега, което предстои през април. С изключителна радост съобщавам, че 10 от тези ученици са от ЕГ. Присъстващите са поканени и на едно събитие есента във Варна, което е една изключителна възможност, т.к. по принцип то е с не малка цена на билетите.
Срещата продължи 4 часа без почивка, а прикованите погледи на младежите говорят за качеството на съдържанието. Към края се разрази дискусия, която беше предизвикана отново от ученици от ЕГ. Това изключително впечатли гостите ни, защото доказва за ефекта от похода, както и че имат насреща си прекрасни, мислещи млади хора!

Благодаря на ВСИЧКИ които присъстваха и отделиха един хубав пролетен ден за себе си!
На въпросът  „Кога отново ще има Поход на вдъхновителите в Добрич?“ отговарям, че не бих се ангажирала да поканим нашите гости скоро, поради отдалечеността ни и свързаните с това разходи, които гостите ни поемат сами. Но ако всеки един вдъхновен вдъхнови още десет около себе си, обещавам да помисля за следващ поход на вдъхновителите в Добрич преди да са изминали още 5 години.

текст: Мария Кирилова – преподавател по Информатика и ИТ в ЕГ, поканила вдъхновителите и спомогнала за организиране на събитието с подкрепата на Община Добрич, Младежки дом, РУО Добрич и ВУМ Добрич

И двата похода са на общоградско ниво.