През уикенда/21-23.04.2017 г./ за седми пореден път се проведе националното състезание по програмиране, визуални изкуства и ИТ „Аз мога тук и сега“ Девин. За пореден път ученици от Езикова гимназия Добрич представиха областта и то много достойно, отново показаха висока класа.

Състезанието се провежда традиционно в комплекс Исмена Девин и в много отношения е различно и неповторимо. Така например се открива с изпълнение на кабагайди, народни песни и танци . Само тук може да се види как Светлин Наков(Софтуни), д-р Вълчанов (ПУ), Кристалин Чавдаров(Киви дизайн, основател на състезанието) се появяват в народни носии, а после се хващат на голямо хоро със всички участници. Само тук могат да се видят на едно място толкова много и добри професионалисти в ИТ бизнеса, с които учениците могат да разговарят свободно, да черпят вдъхновение, мотивация и съвети, след което да се прегърнат с тях за снимка.

Според регламента на състезанието участниците предварително са избрали своята състезателна категория, научават задачата в началото на деня и имат на разположение няколко часа, за да я изпълнят. Могат да ползват съветите както на своите ръководители, така и на алумни менторите (успешни участници от минали години), доброволците (които помагат за всякакви възникнали проблеми) и самото жури. Качествата, които са нужни, за да се представят добре са –  да могат да мислят нестандартно, да са креативни и естествено да имат технологични умения да реализират идеите си. Лекциите , които се проведоха вечерта преди състезанието в три от категориите бяха много полезни и завладяващи. Както и през следващата вечер те продължаваха до късно през нощта. Невероятно е да видиш как млади хора, които в училище уж са немотивирани, нямат интерес към учебния процес и т.н. слушат в заглас, задават въпроси, дискутират. Вероятно това е така, защото лекторите споделяха опит от практиката си, опит от реални работни ситуации.

Участниците от ЕГ тази година бяха в общо пет катеогирии – Презентации, Графичен дизайн, Видеоклип, Фотография и Програмиране. Членовете на журито в различните категории споделиха, че нивото на предадените работи е не само изключително високо, а може би най-добро за всички, години през които се провежда до сега при традиционно голям брой участници – тази година над 200. В категория Презентации се отсяват топ 20 най-добре изработени презентации, след което те биват представяни в рамките на 10 минути.  Нашето момиче Иммануелла Бусари от 10 д клас попадна и в топ 10 след представянето си. Оценяват се техническа изработка, представяне (до колко се владее аудиторията), изразяване на лично мнение, съобразяване с времето. Интересно бе, че в тази категория имаше много силни участници, които по принцип се състезават в други състезания в категория Интернет приложения. Причината е в осъзнаването на необходимостта от умението да можеш да представяш добре – изключително важно качество в днешно време. Иммануелла спечели и една от шестте кеш награди за силен дебют на стойност 500 лв. от Светлин Наков.

В категория Графичен дизайн жури бе Маргарит Ралев RALEV Logo & Brand Design и Мери Христофорова, студентка в Лондон и графичен дизайнер на Софтуни. Тук бяха необходими много добри технически умения с векторна програма, умения за рисуване и не напоследно място креативност. Всичко това са нещата които Благовеста Обретенова от 12 г клас умее много добре. Оказа се най-добре от всички участници, защото е на 1-во място. Въпреки техническите проблеми, които възникнаха с техниката й на място, работите които предаде тя показаха както перфектна техника с Illustrator, така и креативност в идеите. Не е тайна, че Благовеста работи в момента за Уча се, но все още се колебае в посоката на висшето си образование. Вече издържа изпита на Софтуни по програмиране с Отличен 6.

В категория Видеоклип изненадата започва от изключително атрактивното жури – Павлин Иванов Bashmotion и Бохос Топакбашиян продукция и пост-продукция “Slice”, работили по 4 сериала, над 20 късометражни филма и над 120 музикални видеоклипа, с награди в своята област. Изпълнението на задачата в тази категория изискваше много добро предварително планиране. Фаворит се оказа нашият Петър Тухчиев от 12 д клас (1-во място), който работи много целенасочено с видеа за сега за удоволствие и споделя нещата си в youtube канала си Adventure Camp. Той обича много да пътува, интересува се от Underground културата и се е насочил да продължи обучението си в Англия. Но никога не се знае.

Другият ни участник в категорията Мириам Джамбазова от 10 д клас също даде всичко от себе си и прави много неща за първи път. Тя все още има време да разгърне потенциала си.